TATUATGES
Les illes de la Polinèsia van ser les difusores de l'art del tatuatge a occident, que va ser portat pels mariners que visitaven les seves terres.
Aquesta pràctica no només tenia una motivació ornamental, sinó que representaven una manifestació cultural, d'identitat o bé, d'un camí espiritual.
Se sap que a les illes els tatuadors tenien un gran prestigi, ja que, el seu ofici estava relacionat amb la màgia i el més enllà.
Els tatuatges acostumaven a tenir formes geomètriques, però estaven vinculades amb l'entorn. Representaven plantes, animals, persones, a més de formes geomètriques.
El vincle amb la natura estava representat per una tortuga marina.
Imatge d'un tatuatge en forma de tortuga marina
Una de les eines més comuns per fer un tatuatge eren les dents de tauró. Aquesta tècnica era molt dolorosa i, els guerres l'utilitzaven per tatuar-se tot el cos i, així, demostrar la seva valentia.
Els tatuatges estaven considerats sagrats, i només els podien fer els xamans, que eren els mestres religiosos. Eren els encarregats de custodiar les tècniques i els diferents significats que podien tenir.
Abans de decidir a fer-se un tatuatge i a on fer-lo, havien de consultar la genealogia, al rang social i els diferents assoliments de la persona.
Abans de fer-se un tatuatge era molt important sotmetre's a un període de purificació del cos i de l'ànima que incloïa dejú i abstinència sexual.
El procés era terrible. La persona a la que s'anava a tatuar, se la immobilitzava subjectant-la en dos troncs de plàtans. Mentrestant, el tatuador anava entonant càntics acompanyats pel ritme del cops de l'instrument sobre la pell. La sang no podia caure al terra i es netejava amb una tela fabricada amb escorça d'arbre.
Segons la forma i la posició en el cos significaven coses diferents.
També es podien utilitzar com a marca identificadora, per això, no podien ser replicats.
Per marcar l'entrada dels joves a l'adultesa se'ls feia un tatuatge als 12 anys.
El prestigi d'un home es marcava amb la quantitat de tatuatges que tenia, ja que, eren símbol de poder i riquesa.
Els més elaborats eren pels cap de la tribu i els guerrers.
Les noies, als 12 anys, se'ls hi tatuava la mà per senyalar que ja eren dones i, a partir d'aquell moment, podien ajudar a cuinar i a participar en la preparació dels morts. Les dones acostumaven a tenir menys tatuatges que els homes.
Actualment només es conserva el disseny i l'estil, mentre que s'han perdut les tècniques i els significats.
Tatuatge en un braç.