Cultura maori
Els maoris són una ètnia polinèsia que actualment es troba, majoritàriament, a Nova Zelanda.
La paraula maori, en maori, significa comú, normal.
HAKA
El haka és un tipus de dansa de guerra maori antiga que s’utilitzava tradicionalment en el camp de batalla i quan els grups es reunien en pau. És una demostració feroç de l’orgull, la força i la unitat d’una tribu. Algunes de les accions del Haka són colpejar violentament amb els peus, treure la llengua amb prominència i picar de mans en el cos per acompanyar un càntic fort. Les paraules del haka acostumen a descriure poèticament els avantpassats i els successos de la història de la tribu.
Avui en dia, es continua utilitzant el haka durant les cerimònies i celebracions maoris per honrar els convidats i per mostrar la importància de l’ocasió. També s’utilitza per a desafiar als oponents en el camp d’esports. Un dels exemples més conegut són els All blacks de Nova Zelanda, que són els jugadors de rugby de la selecció novazelandesa.
Ballarins de Haka
Els "All Black" ballant Haka després de guanyar un partit
Aquí adjuntem un vídeo d'uns ballarins ballant Haka: https://www.youtube.com/watch?v=J94x3sgI_Ho
Mitologia i religió
Les creences maoris tradicionals tenen el seu origen en la cultura polinèsia. Moltes històries de la mitologia maori són similars amb històries de tot l’oceà pacífic. Els conceptes polinesis com Tapu (sagrat), NOA (no sagrat), MANA (autoritat) i WAIRUA (esperit) governaven la vida quotidiana dels maoris. Aquestes pràctiques van romandre fins l’arribada dels europeus quan la religió i la mitologia maori va ser reemplaçada pel cristianisme. Avui dia, els maoris tendeixen a ser seguidors del presbiterianisme, L’església de Jesucrist dels sants dels darrers dies (mormons) o bé, grups cristians maoris com Ratana i Ringatú, però també amb agrupacions catòliques, anglicanes i metodistes. L’islam està estimada com la religió de més ràpid creixement entre els maoris, però formen una part molt petita dels maoris.
Tapu
Tapu és un concepte tradicional polinèsia que denota que alguna cosa és sagrada o intocable amb una restricció espiritual o una prohibició implícita, involucra normes i prohibicions. La paraula anglesa “taboo” deriva d’aquest significat posterior i data de la visita de James Cook a Tonga l’any 1777. Aquest concepte existeix en moltes societats, incloent-hi les cultures tradicionals de Fiji, Maori, Samoana, Rapanui, tahitiana, hawaiana i tongana. I molts cops utilitzen una paraula similar.