top of page

Illa de Pasqua

És una illa aïllada de la Polinèsia. És una província de la regió de Valparaíso de Xile. L'illa és famosa per les seves escultures de pedra, anomenades moais. La major part dels 3.00 habitants hi viuen a la capital , Hanga Roa. El fet de que es trobi a una distància molt llarga de la Costa Xilena per l'est i per l'oest de l'illa Pitcairn, la converteix en el punt de la Terra més allunyat d'un altre.

L'illa en el seu aïllament, i amb uns recursos escassos, va desenvolupar una civilització avançada i complexa.

Encara no se sap la técnica que es va utilitzar per transportar i aixecar els moais i també continua sent indesxifrable l'escriptura rongorongo, l'única existent de la cultura Polinèsia.

Els idiomes oficials de l'Illa de Pasqua són l'Espanyol i el Rapanui.

Jakob Roggeveen va ser qui va descobrir l'Illa de Pasqua al 1722.

En idioma natiu també és coneguda com a Te pito, que vol dir: “el melic de la Terra“.

Els moais es troben dispersos per tota l’Illa tot i que també n’hi ha sota l’aigua.

El museu Pare Sebastià Englert conté moltes peces úniques a més de fotografies antigues i arxius de música tradicional però destaca per tenir l'única estàtua femenina trobada.

Imatge de Moais

Flora i Fauna:

Era un bosc de cocoters i de toromiro, però amb la construcció d’estàtues , barques i cabanes es va desforestar, fent que afectes a la seva civilització.Van caure els recursos de pesca i d’ocells i la dieta es limitava a menjar gallines i rates. I hi ha evidències de canibalisme.

Tradicions:

Feien una competició anual, en la qual un representant de cada tribu anava a un illot de Moto Niu a recollir ous d'ocell. El primer en arribar amb un ou aconseguiria el control de l'illa per a la seva tribu.

Mite del seu descobriment:

L’illa, segons el seu mite, la va descobrir un savi, Hau-Maka. Es diu que el Déu Make Make se li va aparèixer en un somni i va transportar el seu esperit a la illa. Hau-Maka va explicar-li al seu rei, Hotu-Matu’a, el seu somni i de l’existència de la illa i ell va ordenar a set exploradors que trobessin l’illa, posteriorment van ficar a la illa el nom de Te pito o Te henua (el melic de la Terra).

bottom of page